Hoe een overschat zelfvertrouwen een slimme oplossing in de weg zit

Wat hebben een krijgsgevangene in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en het menselijk lichaam overeen met ondernemen? In een TED Talk vertelt Tim Harford, een Britse econoom, welk principe er achter deze vergelijking zit. Hoe zet je dit voor je onderneming in?

In juli en augustus delen we op de blog van Fonkel zomers leesvoer: inzichten uit online artikelen, podcasts of offline boeken die je helpen uit te blinken in ondernemen. Nu, het voordeel van ‘trial and error’ zonder dat je precies weet waaróm de uitkomst werkt.

Harford legt in zijn verhaal het ‘godcomplex’ uit: een dusdanig grote overtuiging dat jouw oplossing voor een probleem – hoe complex dat probleem dan ook – het juiste is. Die mate van grove zelfoverschatting is verklaarbaar; ons brein is simpelweg niet in staat om een grote en complexe dingen, zoals de economie bijvoorbeeld, volledig te begrijpen of te doorgronden.

Koppigheid zit een goede oplossing in de weg!

Precies begrijpen hoe zoiets groots werkt, lukt niet. Maar inzicht in wat wel en wat niet werkt, dat kunnen we wel begrijpen. Zoals Harford laat zien, leren door trial-and-error. Net zoals een krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog, een arts, ontdekte dat vitamine B12, en niet vitamine C, hielp om een ziekte in het kamp te beteugelen. Net zoals het menselijk lichaam in duizenden jaren geëvolueerd is. Net zoals Unilever het juiste mondstuk ontwikkelde zodat de spray voor een waspoeder zo efficiënt mogelijk opdroogt en klaar voor verkoop is.

Geen idee waaróm het precies werkt, maar de oplossing werkt!

Wat leer je door te vallen en weer op te staan?

Pak een willekeurige uitdaging en:

  1. Bedenk 2 oplossingen en voer ze uit;
  2. Houd alleen de oplossing die het beste werkt;
  3. Bedenk 2 variaties en voer ze uit;
  4. Houd alleen de variatie die het beste werkt;
  5. Niet het gewenste resultaat? Ga naar 3, en herhaal.

Het nadeel: trial-and-error voelt oncomfortabel aan, omdat je niet begrijpt waarom het werkt. Durf je eigen falen toe te geven, maak fouten. Zoals Harford concludeert: direct de juiste fouten maken, is lastig. Alle andere fouten zijn nodig om tot die grote sprong voor je onderneming te komen.

DOWNLOAD DE BROCHURE

Hoe kan trial-and-error voor jouw onderneming werken? Tijd om te leren vallen en opstaan! Spiegel je ideeën met Fonkel en leer de juiste variaties uit te zetten!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Inloggen
dit-kun-je-als-ondernemer-leren-van-astronaut-chris-hadfieldzet-je-vakantie-energie-in-voor-je-onderneming