Hoe een slimme ambitie je onderneming drijft

Met eigengereidheid en discipline komt je onderneming op de bestemming; het is echter je ambitie die deze bestemming bepaalt. Het is daardoor van onschatbare waarde voor je bedrijf, maar het kan ook giftig zijn. Hoe volg je op een slimme manier je ambitie als ondernemer?

Een ambitie komt voort uit het verlangen om een probleem op te lossen of om grootse verbeteringen door te voeren. Het houdt je op de been als je tegen uitdagingen aanloopt of donkere tijden tegemoet gaat. Een ambitie is vernieuwend, groots én onvergetelijk. Gaan we die nieuwe, verbeterde auto onthouden? Niet echt. Onthouden we wie als eerste een auto de ruimte in heeft geschoten? Zonder twijfel.

Je onderneming drijft op deze ambitie, op je big, hairy, audacious goal. En dat mag best spannend zijn of zelfs een onbestemd gevoel geven. Het mag een idee zijn waar je even bij moet slikken. Volg dat en denk groot! Vanuit een lokale onderneming Nederland veroveren? Gaan! Vanuit een dienst voor Nederland de wereld veroveren? Gaan! Een uitblinker in ondernemer gaat voorbij de grenzen die er nu in de onderneming zijn; denk aan voldoende en de juiste medewerkers, de juiste apparatuur of voldoende ruimte voor groei.

Die stip … ga je niet exact bereiken

Ambitie kent een bijzondere kant: je gaat alles bereiken behalve exact dat. Je belandt ergens in de buurt van de stip, maar er niet precies. En ambitie groeit ook met de tijd. Wist Jeff Bezos vanaf dag één dat hij met Amazon het grootste e-commerce bedrijf neer zou zetten? Stel je ambitie dan ook gerust bij. Houd de stip in de gaten en wees bereid om grenzen te verleggen. Wees bereid om je route onderweg bij te stellen.

Van onschatbare waarde, en tegelijk giftig

Ambitie is van onschatbare waarde, maar giftig als er geen realiteitszin is, of als je niet weet hoe je het aan moet pakken. Er zijn genoeg verhalen op social media van ‘overnight success’, van behaalde ondernemersambities zonder falen, zonder valkuilen, zonder drempel. Die verhalen laten maar één kant van de medaille zijn en zijn niet realistisch om vanuit te gaan. Deze misvatting kan tot frustraties en stress leiden. Volg je ambitie en vergelijk jezelf niet met anderen. Cliché … en daarmee waar. Het wordt er niet makkelijker van, door alle verhalen op social media. Dit spel van vergelijken is puur vergif. Neem het juiste perspectief aan, focus op je eigen passie.

Bij passie en perspectief komen ook de eigenschappen eigengereid en discipline om de hoek zetten. Met alleen ambitie ben je een dromer; koppel je het aan deze twee andere eigenschappen, dan heb je de kenmerken van een uitblinker!

Je ambitie is het ook waard om anderen bij te betrekken. De weg naar succes kan heel eenzaam zijn … De juiste mensen om je heen is belangrijker dan die extra 0 achter de omzet. Vier het succes van je onderneming samen! En vergeet je niet voor jezelf te zorgen?

De kenmerken van een Uitblinker

In drie blogs laat ik je zien welke eigenschappen een uitblinker in ondernemen nodig heeft. In mei kwam discipline aan bod. Wat schuilt er achter deze eigenschap? Lees ‘zelfdiscipline komt je niet aanwaaien’. In juni volgde eigengereid. Hoe kun je die eigenschap verder ontwikkelen en welke grens moet je in acht houden? Lees ‘ondernemer, blijf eigengereid … tot op zekere hoogte’.

Wat kan Fonkel voor jou betekenen? Download de brochure

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Inloggen
Tijd: het schaarse goed van de ondernemer