In memoriam: de traditionele jaarrekening

Actueel inzicht in de cijfers van je onderneming is door de snelle software ontwikkeling zoals dashboards steeds makkelijker. Traditionele cycli voor cijferrapportage, zoals de periodieke jaarrekening, zullen hierdoor verdwijnen – als ze niet al verdwenen zijn. Ruim baan voor tijdig inzicht!

De jaarrekening is de bekendste (en belangrijkste) rapportage waar bedrijven conclusies aan verbinden, maar heeft het moeilijk. Achteraf inzien wat in een boekjaar is uitgevoerd, is zinloos als je op alle momenten in het jaar precies kunt zien hoe je bedrijf ervoor staat en aansluiting behoudt met je administratie (en die weer met bonnen, facturen en afschriften). Het financiële eindverslag dat ooit diende als basis voor stuurinformatie gaat er gewoon uit. Actuele en toekomstgerichte Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) zijn de logische vervanger.

Cijferrapportage: de moderne manier

Real time. Dat is het sleutelwoord. Waarom wil je een jaarrekening voor inzicht in je financiën als je gewoon op, zeg 12 juni, een uitdraai kan maken? En op 21 augustus weer? Natuurlijk dien je (voorlopig) nog steeds een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Maar zodra systemen en software in staat zijn een onderneming continu te monitoren, verliest de jaarrekening voor een onderneming zelf alle waarde. En eigenlijk zijn we al zo ver.

KPI’s vervangen de cijferrapportage

Als systemen doorlopend kunnen monitoren, is het gebruiken van KPI’s de volgende logische stap. Je ontleent pas waarde aan KPI’s als je de juiste kiest. Voor een aankoopmakelaar is dat ‘aangekochte huizen in zes maanden’, voor een bakker is ‘hoeveelheid niet-verkocht brood per dag’ interessanter. Kies de juiste KPI’s, monitor over langere tijd met software en verhoog het inzicht in je eigen onderneming. Wie heeft er nog een jaarrekening nodig? De KvK, maar actuele cijfers hebben de cijferrapportage al lang en breed voorbijgestreefd.

BENIEUWD HOE JE MET KPI’S EN MODERNE SOFTWARE AAN DE SLAG KUNT?

Fonkel helpt je graag met het opstarten en monitoren van jouw onderneming. Maak een afspraak en kom bij ons langs. De koffie staat altijd klaar!

  • Date Format: DD slash MM slash YYYY
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
fonkel-verhuizingOndernemen met lef; hoe doe je dat?