Kievit

Uitblinker in beheren tuinbouwketen

Kievit: Vers van het land op het bord van de klant

Een ondernemer is vastberaden. Beschikt over de eigenschappen eigengereid, discipline en ambitie. Dat merk je in het enthousiasme van de ondernemer, het ondernemen met focus en een blik op de toekomst. Hoe doen andere ondernemers dat?

Man ok traktor.

Consumenten zijn steeds kritischer of groenten wel biologisch geteeld zijn. Maar als je echt kritisch kijkt: weet je ook waar het vandaan komt? Groente- en fruitbedrijf Kievit levert biologische groentepakketten in de regio Katwijk, Den Haag, Haarlem. Ondernemer en eigenaar van Kievit Sebastiaan Bos en zijn team beheren de hele tuinbouwketen: van teelt, tot verwerking tot bezorging thuis. “Zonder opsmuk of grote marketingpraatjes.”

Kievit Bos

Kievit biedt daarbij meer dan de zoveelste aanbieder in het rijtje van maaltijdboxen. Sebastiaan: “We werken met vaste producenten in de regio en een deel is eigen teelt. Onze klanten weten dus specifiek waar hun groenten vandaan komen! We willen het pakket echt vlak na de teelt bezorgen, het moet dan ook niet te lang onderweg zijn. Tegelijk willen we het pakket wel tegen een lage prijs bieden. Daarom zijn we regionaal bezig. We zitten op 10 -12 euro per pakket, een heel verschil met landelijk opererende klanten.”

Het enthousiasme van de ondernemer: de binding tussen land en klant

De focus op de regio draagt bij aan een van de belangrijkste waarden van het bedrijf: langlopende relaties. “Niet alleen met klanten, ook met telers en werknemers. Waar in deze sector veel opportuniteit heerst, gaan wij voor die langdurige relatie. Met weinig reclamemiddelen hebben we deze omvang – een team van 30 mensen (ongeveer 15 fte) en meer dan 2700 pakketten per week – weten te behalen”, zegt Sebastiaan. “Dat komt door de kwaliteit en service die we bieden, daarom komen onze klanten terug. We bieden abonnementsvormen aan en verrassen consumenten met seizoensspecifieke groenten.”

De kenmerken van een Uitblinker

Wist je dat ondernemers als Sebastiaan opvallende kenmerken hebben? Ze zijn uitblinkers, beschikken over eigengereidheid, discipline en ambities. Waarom zijn juist dit kenmerken van een uitblinker? Lees meer erover op ons blog.

Blik op kwalitatieve groei met nog meer eigen teelt

Kievit richt de ambities op kwalitatieve groei. “Naast dat we een verwerkingsbedrijfs zijn, zijn we nu ook een tuinbouwbedrijf geworden. Sinds begin 2018 hebben we 1,7 hectare grond in bruikleen van de gemeente Katwijk. Dat maken we gereed voor tuinbouw. Het is flink wat werk! Met het land willen we klanten nog meer bij de oogst betrekken”, zegt Sebastiaan.

Een hele keten onderhouden gaat niet vanzelf. Sebastiaan: “We zijn én verwerker én producent. We hebben iets opgezet dat niet bestond. We leveren rechtstreeks aan de consument en kijken dus op een andere manier naar groenteprocessen dan een sla-teler bijvoorbeeld. We verzorgen de hele keten, een ongekende lengte, op grote schaal!”

Vanuit Fonkel is Ronald Smid betrokken als businesscoach. “Het is een uniek en interessant concept, om naast de in- en verkoop van groenten ook een deel zelf te telen. Het bedrijf verandert door deze toevoeging”, zegt Ronald. “Ze kunnen zelf zien wanneer iets rijp is en klaar voor verwerking. Als de oogst meezit, kunnen ze er voor een seizoen opbrengst uit halen. Aan de andere kant brengt het ook risico’s van een misoogst met zich mee. Gedurfd!”

Sebastiaan bos

“Om alle stromen te beheren, zochten we een systeem om minder facturen handmatig over te maken. Zo’n stapel elke week, die 2 uur per keer kostte…We kwamen op Yuki, en op Fonkel die als accountant daarmee werkt.” – Sebastiaan Bos

Ondernemen met focus is je logistieke en financiële stromen beheren

Deze vorm van ondernemen vergt discipline. “Om hobbels te overwinnen, moeten we heel probleemoplossend denken. We We beheren veel stromen die extra logistieke inzichten vergen. Niet alleen teelt en verwerking, maar ook bezorgen en administratie. Om al die stromen te beheren, zochten we een systeem om facturen niet meer handmatig te verwerken. We kwamen op Yuki, en op Fonkel die als accountant daarmee werkt,” zegt Sebastiaan. “In de samenwerking met Fonkel kwamen we erachter dat er nog heel wat te ontwikkelen is. Fonkel heeft actief geholpen om de stromen in Yuki te verwerken en heeft waar nodig maatwerk geleverd. Ook voor hen is dat een nieuwe ontwikkeling.”

Kievit mensen zijn aan het zaaien

Ronald: “Zoals we nu de administratie met Yuki hebben ingericht, heeft Kievit altijd inzicht in de cijfers en financiële stromen. Het is een wisselwerking tussen ondernemer en Fonkel: Sebastiaan kan op een laagdrempelige manier bonnetjes en documenten aanleveren. Daardoor kunnen wij het snel verwerken, zodat facturen voor betaling tijdig klaarstaan. Met extra rapportages die we nu opzetten, komt er ook inzicht in de liquiditeit, in de begroting, prognose en gehaald resultaat. Zo kan een ondernemers tijdiger bijsturen als iets niet lukt.”

Sebastiaan: “Dat Fonkel snel en adequaat reageert, spreekt me aan. Ik voel me serieus genomen, ze trekken er hard aan om de transitie van de administratie op orde te krijgen. Het vergt denkwerk waar ze serieus mee aan de slag gaan om het van een oplossing te voorzien! Er komt meer bij kijken bij het gebruik van een systeem dan van tevoren gedacht. Ze kijken op een zeer geduldige en proactieve manier naar mijn bedrijf, net zoals ik zelf doe!”

Health4you2 klantverhaalInner Stance