Ondernemer, blijf eigengereid … tot op zekere hoogte

Ooit een ondernemer ontmoet die niet eigengereid is? Ik nog niet, terwijl ik voor mijn werk heel wat ondernemers spreek! Eigengereidheid is een van de drie belangrijkste eigenschappen van een uitblinker in ondernemen. Kun je deze eigenschap verder ontwikkelen en welke grenzen moet je in acht nemen om verder te komen als ondernemer?

Eigengereidheid is de wens om iets te doen ongeacht wat er voor nodig is. Een extreme wens gecombineerd met onverschrokkenheid. Een wil om nú de sprong te wagen, ook al heb je zoiets nog niet eerder gedaan. Open minded zijn, de grenzen oprekken en de status quo doorbreken. De durf om door te gaan, geen angst voor de consequenties van je verlangen. Met eigengereidheid trek je succes naar je toe. Het is af en toe adviezen in de wind slaan, maar ook weten wanneer je wel moet sparren. Laat je leiden door je eigengereidheid en blijf op je ondernemersgevoel afgaan!

De kenmerken van een Uitblinker

In drie blogs laat ik je zien welke eigenschappen een uitblinker in ondernemen nodig heeft. In mei liet ik de eerste zien: discipline. Er schuilt heel wat meer achter de eigenschap discipline. Weten wat jij hiervan kan leren? Lees deze blogpost ‘zelfdiscipline komt je niet aanwaaien

Intensiveer ervaringen en doe het dan op je eigen manier

Eigengereidheid is niet makkelijk aan te leren. Je kunt het echter wel versterken. Het begint met een wens, een idee, een sterk verlangen. Soms is alleen al de aanblik of het idee voldoende (bij het kopen van een nieuwe auto bijvoorbeeld), omdat anderen in je omgeving het ook doen of omdat je geïnspireerd wordt. Dit verlangen komt voort uit ervaringen. Hoe intenser de ervaring, hoe sterker het verlangen. Intensiveer je ervaringen om je wens en verlangen te versterken! Die intensiteit is bijvoorbeeld te halen uit het delen van de ervaring, samen de aandacht op de ervaring richten. Of denk aan technieken uit mindfulness: bewust aanwezig zijn bij de ervaring, je niet laten afleiden door andere gedachten of dingen die je nog moet doen. Wat ervaar jij dan meer?

Een idee van de grond krijgen vergt meer dan eigengereidheid

Eigengereidheid, een onconventionele manier van denken, is een pracht van een eigenschap. Maar het is voor een ondernemer zinloos zonder discipline en ambitie. Zoals elke kwaliteit heeft ook deze een valkuil: hoe eigengereider, hoe gevaarlijker het is zonder discipline. Het anders doen wil niet zeggen dat het dan direct ook zo gebeurt. Er is vaak maar één seconde nodig om iets te bedenken wat je wilt maken. Je kent vast zo’n ondernemer: van die mensen die van alles doen en overal heen gaan, maar wat krijgen ze nu eigenlijk uit hun handen? Een idee heeft tijd nodig, ambitie en discipline om het daadwerkelijk van de grond te krijgen. Die twee laatste eigenschappen zijn dan ook nodig om de eigengereid wat in te perken en tegelijk vooruit te stuwen. Vastberadenheid – de overkoepelende eigenschap van eigengereid, discipline en ambitie – gaat over weten wanneer je een wens wel of niet moet volgen. En vastberadenheid, dat ziet er zo uit!

Wat is jouw eigengereidheid? Wanneer gaan jouw ogen glimmen? Fonkel helpt je uitblinken in ondernemen! We zijn je eigen team van adviseurs en accountants en regelen alles waar jij je kostbare tijd liever niet aan besteedt. Waar kunnen we jou inspireren om je eigengereidheid te volgen?

Wat kan Fonkel voor jou betekenen? Download de brochure

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Inloggen
Zelfdiscipline komt je niet aanwaaienhoe-een-slimme-ambitie-je-onderneming-drijft