‘Pull the goalie’: hoe ijshockey je als ondernemer laat uitblinken

Als ondernemer zoek je altijd naar iets nieuws om te groeien. Er is overal hulp: van ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Covey tot de schatten van YouTube vol speeches en lezingen van interessante sprekers. Maar wat kun je als ondernemer leren van onbekende takken zoals sport? Hoe helpt het idee uit ijshockey van pulling the goalie jou uit te blinken in ondernemen?

In juli en augustus delen we op de blog van Fonkel zomers leesvoer:  inzichten uit online artikelen of podcasts, of offline boeken die je helpen uit te blinken in ondernemen. In deze blog richten we de focus op risico’s afwegen en de sprong durven wagen door naar ijshockey te kijken.

Pulling the goalie (“haal de doelverdediger weg”) is een ijshockeyterm. Als de score van een team achter staat op de tegenstander, en er nog weinig speeltijd is, gaat de doelverdediger uit het spel en komt een veldspeler in zijn plaats. Het levert de coach een groter risico op een tegendoelpunt op, maar tegelijkertijd neemt de kans om zelf te scoren toe. Het is het afwegen van risico versus kans: de kwetsbaarheid achterin gaat gelijk op met een vergrote kans op het scoren om gelijk te spelen of zelfs te winnen. Die afweging zal je als ondernemer niet vreemd in de oren klinken.

Om het concept van risico beter te begrijpen, luister je naar bestseller-auteur, en vaste kracht van het magazine The New Yorker, Malcolm Gladwell. In een aflevering van zijn serie Revisionist History bespreekt Gladwell het fenomeen “pulling the goalie”. Het weghalen van de keeper (dat voor onzekerheid zorgt) om een extra veldspeler in het spel te brengen (dat de scoringskans vergroot) zorgt voor een ruime toename in de winstkans. Hoewel zo de kans op winst groter is, waagt geen enkele coach zich aan zoveel onzekerheid.

Wat kun je daarvan leren?

  1. IJshockey is een complexe sport, waar veel verschillende partijen zeggenschap hebben over de gekozen tactiek. Een coach die zijn keeper na één minuut al vervangt, houdt niet lang zijn baan. Ieder verloren spel zal aan deze beslissing worden toegeschreven.
  2. Een goed idee, zoals pulling the goalie, heeft niet meteen draagkracht.
  3. Als bij ijshockey door data ondersteunde tactieken niet toegepast worden, waar gebeurt dat dan nog meer?

Voor jouw onderneming geldt net zo goed: hoeveel dingen doe je omdat iedereen, inclusief jijzelf, het al jaren zo doet? Omdat de markt of branche nu eenmaal zo is ingericht? Breng dat eens in kaart en verrijk je bedrijfsstrategie met ideeën uit ver-van-je-bed-shows, zoals, doe eens gek, ijshockey. Daag je eigengereidheid uit!

Meer lezen

Luister Gladwells podcast Revisionist History
De paper waar Gladwell het concept vandaan heeft, met onderbouwing met data: “Pulling the Goalie: Hockey and Investment Implications”.

Waar kan Fonkel jou helpen uit te blinken in ondernemen? Download onze brochure

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Inloggen
yuki_operational_excellencedit-kun-je-als-ondernemer-leren-van-astronaut-chris-hadfield