The Great Escape

Uitblinkers in een onvergetelijke ervaring

Ontsnappen uit The Great Escape in Zwolle

Een ondernemer is vastberaden. Beschikt over de eigenschappen eigengereid, discipline en ambitie. Dat merk je in de fonkeling van de ondernemer, het ondernemen met focus en een blik op de toekomst. Hoe doen andere ondernemers dat?

Escape room “The Prison Cell” bij The Great Escape, te Zwolle

Escape room “The Prison Cell” bij The Great Escape, te Zwolle

Tijdens een vakantie speelden Laurens van Laar en Johan Post voor het eerst een escape room in Boedapest, in 2014. Zo’n ervaring moest je ook in Nederland kunnen beleven. Maar dan wel beter. Met The Great Escape hebben ze dat opgezet. “In onze escaperooms spelen professionele acteurs mee om de bezoeker volledig in de beleving mee te nemen. We zijn ervan overtuigd dat juist deze persoonlijke aanpak een meerwaarde is. Dat betekent dat we meer personele kosten hebben tegen een concurrerende prijs. Het is echter wel waardoor we hoog aangeschreven staan.”

De hoofdrol in je eigen ontsnappingsfilm

Binnen één uur met je vrienden, team of collega’s uit de ruimte ontsnappen. Sleutels die onvindbaar zijn, geheime ruimtes, codes die niet lijken te kloppen. Maar ook: een bewaker die je in de boeien slaat en is die man in die witte jas wel te vertrouwen? In het oude postsorteercentrum van Zwolle bieden ondernemers Laurens van Laar en Johan Post met hun team een onvergetelijke beleving met The Great Escape.

Johan Post, oprichter The Great Escape

“Onze bezoekers spelen de hoofdrol in hun eigen ontsnappingsfilm: opgeleide acteurs in ons team spelen in de rooms mee voor de totale ervaring.”Johan Post, oprichter The Great Escape

De fonkeling van de ondernemers: een compleet team van acteurs

Laurens: “In 2014 speelden mede-oprichter Johan en ik met onze vriendinnen een escape room in Boedapest. Nog nooit eerder van gehoord. Toen we na het uur ontsnappen weer buiten stonden, zaten we nog volop in het spel. We zagen overal sloten! Dit moesten we naar Nederland brengen.”

Met The Great Escape maken Laurens en Johan een escape room nét even wat anders: ze maken gebruik van acteurs. Dat is anders dan de room in Boedapest. “We willen ons onderscheiden ten opzichte van andere escape rooms. We werkten met collega’s die op de acteerschool zaten; dat moesten we wel benutten! Zij maken de beleving compleet: staat er ineens een vreemde dokter voor je die heel serieus is of slaat een bewaker je in de boeien. Dan word je flink uit je comfortzone gehaald!” zegt Laurens.

“Zo’n keuze moet natuurlijk rendementvol zijn, maar vooral onderscheidend,” zegt Martin van den Berg, vanuit Fonkel adviseur van de ondernemers. “Ze ambiëren om in de top mee te draaien. Dat kun je alleen zijn als je voor andere elementen kiest. Vanuit Fonkel denken we mee met strategie, maar klankborden we ook bij dit onderscheidend vermogen.”

De kenmerken van een Uitblinker

Wist je dat ondernemers als Laurens en Johan opvallende kenmerken hebben? Ze zijn uitblinkers, beschikken over eigengereidheid, discipline en ambities. Waarom zijn juist dit kenmerken van een uitblinker? Lees meer erover op ons blog.

Ondernemen met focus is vernieuwen om relevant te blijven

Als bezoeker speel je een room vaak maar één keer, niet nog een keer. Vernieuwing is essentieel om relevant te blijven. “Daarom voegen we continu nieuwe elementen toe en zetten we nieuwe kamers op”, zegt Laurens. Sommige bezoekers hebben alle drie de kamers al gespeeld. “Van hen krijgen we de vraag wanneer de volgende komt. Daar kunnen we alleen nog niets over zeggen.”

Blik op uitbreiding van de missie in heel Nederland

De missie van de ondernemers: een unieke beleving voor elke bezoeker. De ambitie van de ondernemers liegt er niet om. “We willen The Great Escape in heel Nederland zijn, dat er binnen 1 uur voor iedereen een beleving is. Dan hebben we het over 5 locaties.”

Voor een nieuwe locatie kijkt Fonkel mee. “We gaan mee om de nieuwe locatie te bekijken. Ik kijk vanuit ons perspectief anders naar een mogelijke locatie,” zegt Martin. “In eerste instantie werd op een bepaalde ruimte gericht. Gaandeweg in gesprek kwamen we erop uit dat ook een ander deel van het gebouw erbij te betrekken is. Dat geeft mogelijkheden om op een andere manier invulling aan het model te geven.

Uitbreiden is ook groeien als ondernemer zelf
De groei betekent ook kijken naar de eigen tijd. Fonkel biedt de ondernemers een spiegel als het om de eigen tijd gaat. Martin: “Startende ondernemers zijn gewend om alles zelf te doen; logisch als je in het begin van je onderneming staat. In de volgende fase van het bedrijf komt de vraag ‘hoe ga je met je eigen tijd om?’ Welke taken laat je aan anderen over? Daar helpen we bij: wat doe je en hoe kun je het voor deze fase goed inrichten? Dat biedt meer waarde dan alleen cijfers.” Het is dat ondernemen waar Laurens en Johan op willen focussen.

Laurens van Laar, oprichter The Great Escape

“Die focus op ondernemen merk je ook in de samenwerking met Fonkel. Ze zijn een jong bedrijf, geheel IT-based, doen het net even wat anders en gaan mee met de tijd.”Laurens van Laar, oprichter The Great Escape

Trots op resultaat

De missie van de ondernemers gaat verder dan alleen de escapes rooms. “We bieden ook Virtual Reality aan en hebben een eigen horecafaciliteit boven de escape rooms”, zegt Laurens. “In de afgelopen 3 jaar stonden we elk jaar in de top 3 van escape rooms in Nederland. Ik ben er heel trots op dat we dit met het team hebben bereikt!”

Fonkel AccountantsPure Africa klantverhaal