Zet je vakantie-energie in voor je onderneming

De beste ideeën voor je onderneming heb je vaak als je niet op kantoor bent. In de hectiek van het dagelijks ondernemen kom je zelfs helemaal niet aan reflectie toe! Andersom gebeurt het dat je tijdens je vakantie ineens briljante ideeën hebt, frisse ideeën waarmee je je onderneming en klanten vooruit helpt. Net als geniale ideeën in een droom ben je ze kwijt zodra de rust voorbij is. Hoe houd je die helderheid en energie vast op het moment dat je weer aan de bak gaat? 4 tips en een bonus.

In juli en augustus delen we op de blog van Fonkel zomers leesvoer: inzichten uit online artikelen, podcasts of offline boeken die je helpen uit te blinken in ondernemen. In deze blog richten we de focus op wat een astronaut ons over grote missies, ambities en doorzettingsvermogen kan leren.

1. Wat wil je anders doen of zien?

Het verlangen om je bedrijfsvoering of -processen drastisch aan te pakken komt vaak naar boven in wat downtime. Met dit soort vaak organisatiebrede zomer-voornemens geldt hetzelfde als bij nieuwjaarsvoornemens. En: het is nooit te laat (of te vroeg) om een goed voornemen op te starten. Dat kan gerust na je vakantie of pas in september. Voorkom dat je voornemen een holle frase in de ruimte blijft. Toets je voornemen met deze drie vragen en giet het vervolgens in een actieplan.

  • Is het voornemen meetbaar, praktisch en concreet?
  • Lig je nog op koers?
  • Wil jij dit of wil een ander dit?

2. Vind je vakantie-mindset.

Mobiel op vliegtuigstand, mail beantwoorden op een vast moment en dwing tijd af voor nieuwe ideeën. Dwing jezelf focus te verdelen. Ben je op zoek naar creatieve ideeën? Laat alles wat je afleidt liggen en zoek rust op om na te denken. Je leest het goed: blok tijd voor creativiteit. Op afroep. Het werkt. Begin met een mindmap (zie tip 4).

3. Vijf-minuten vakanties.

Noem het hoe je wilt, maar een moment nemen om niets te doen is vaak meer waard dan gas blijven geven en jezelf opbranden voor de klant. Sommige doen aan NASA-powernaps, anderen mediteren twee uur per dag. Je weet pas of je het voor je werkt, als je het geprobeerd hebt. Geef je creativiteit en productiviteit een pauze, al is het maar 5 minuten.

4. Mindmap je hersenspinsels.

Alle creatieve ideeën en baanbrekende plannen die tijdens je vakantie zijn opgeborreld, verlies je als je ze niet snel even opschrijft. Dat heb je waarschijnlijk gedaan, dus pak nu de tijd om ze slim te maken: wat is de eerste stap? Plan in het komende kwartaal tijd om grotere plannen te bedenken rondom die kleine ideeën. Laat de inspiratie niet verloren gaan.

Bonus: zorg voor de anderen om je heen

Jij geeft je eigen vakantie een plek, maar zorg er ook voor dat de mensen met wie je samenwerkt, of dat nu je klanten of je werknemers zijn, hun energie op peil houden. Geef hun de ruimte om hun agenda te blokken, om een powernap te nemen of, het allerbelangrijkst: nieuwe ideeën te proberen. Het kan zomaar hun zomer-voornemen zijn waar ze zittend onder een parasol op kwamen.

DOWNLOAD DE BROCHURE

Ben je benieuwd naar de accountant die je adviseert in vakantie-modus te blijven?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Inloggen
Hoe een godcomplex een slimme oplossing in de weg zitfonkel-verhuizing