5 must reads voor de uitblinkende ondernemer

Voor veel ondernemers is de vakantie hét moment om los te komen van jouw  onderneming. Even de tijd om je gedachten te verzetten en te evalueren op de huidige situaties. Vaak de momenten waar de meest succesvolle, nieuwe ideeën ontstaan. Even geen inspiratie? Geen probleem! Dan heeft Fonkel voor jou vijf inspirerende inzichten uit boeken van succesvolle ondernemers op een rij gezet.

Combineer passie en doorzettingsvermogen

Winnaar van de MacArthur Genius Award, Angela Duckworth, schreef een boek over haar kijk op succes. Volgens haar wordt succes gevoed door Grit: een combinatie van passie en doorzettingsvermogen. Het is een mix van volledige overgave en de vastberadenheid om te werken aan doelen voor de toekomst. Aan de hand van zes kernwaarden kun je jouw eigen grit-factor bepalen: hoop, inspanning, precisie, passie, rituelen en prioriteiten. Voor uitblinkende ondernemers biedt dit boek inzicht en inspiratie van andere gepassioneerde ondernemers. ‘Succes is vooral hard werken’ wordt door de auteur onderuit gehaald; het boek biedt een frisse en motiverende manier om zelf ongekend resultaat te behalen.

De Grit Factor, Angela Duckworth (Engels en Nederlands) 

Verspil als ondernemer minder tijd én geld

Misschien wel dé must-read voor de uitblinkende ondernemer en inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. In The Lean Startup van Eric Ries wordt gekeken naar innovatief ondernemen. Als ondernemer moet je het product of de dienst aanpassen en altijd blijven testen. Zo verspil je uiteindelijk minder tijd en geld. Het boek laat je van een sterke start-up zo snel mogelijk opschalen naar een volwassen onderneming. Hierbij worden traditionele processen omzeild en wordt er vastgehouden aan een ‘gewoon-doen’-benadering. Financial Times zei over The Lean Startup: ‘Heel soms verschijnt een boek dat ons totaal anders laat denken over innovatie en ondernemerschap… The Lean Startup is zo’n boek.’

The Lean Startup, Eric Ries (Engels en Nederlands)

Omarm je vijanden, geniet van de chaos

Ruzie maken? Dat is natuurlijk wel heel extreem. Maar als ondernemer de chaos omarmen, nieuwsgierig zijn en critici verontwaardigen; het werkt wel. John Waters, bekend van zijn speech voor de afgestudeerden van de Rhode Island School of Design, heeft zijn denkwijze uit de virale toespraak opgeschreven in zijn boek Make Trouble. De titel says it all. Waters vindt dat je als ondernemer soms de boel even goed moet wakker schudden. Pragmatisme en discipline zijn factoren die voor een creatieve ondernemer net zo belangrijk zijn als het talent dat je bezit. Wanneer je dit beseft, ben je al op de helft.

Make Trouble, John Waters (Engels)

Bouw aan een buitengewone onderneming

Door het boek Crushing it! kom je als ondernemer in actie en word je gemotiveerd om je eigen benadering te ontwikkelen. Viervoudige bestsellerauteur van de New York Times, Gary Vaynerchuk, biedt ervaringen aan van tientallen ondernemers die het anders deden. Om zo hun dromen na te streven en buitengewone persoonlijke merken te bouwen. Hij heeft een uniek perspectief op wat er de afgelopen jaren is veranderd en welke principes tijdloos blijven. Een geavanceerde gids voor het bouwen van jouw eigen weg naar professioneel en financieel succes. Een gids om te leven volgens je eigen voorwaarden.

Crushing It!, Gary Vaynerchuk (Engels)

Wees een waaghals

Hoe gedurfder een bedrijf is, hoe beter de resultaten zullen zijn. Dit boek, geschreven door Ed Catmull, president van Pixar Animation Studios, is een handleiding voor iedereen die streeft naar originaliteit. Op een unieke manier leert hij hoe je een cultuur bouwt waar creativiteit ontstaat en floreert; wat binnen een uitblinkende ondernemer prachtig is. Bij Pixar heeft hij een unieke omgeving gecreëerd. In deze omgeving wordt creativiteit beschermd en zo ontstaat een veilige omgeving voor ondernemers die risico’s durven te nemen! Forbes vindt het misschien wel het beste businessboek ooit geschreven.

Creativity, Inc. Ed Catmull (Engels en Nederlands)

Yuki Partner AwardsYuki online boekhouden