Afstandsverkopen; trends binnen de e-commerce markt

Wanneer je met jouw webshop de wereld overgaat krijg je te maken met afstandsverkopen. Denk aan buitenlandse belastingdiensten, verschillende BTW-tarieven en drempelbedragen. Uit cijfers van EuroCommerce blijkt dat de Europese e-commerce markt blijft groeien. Van een aantal Europese landen bestaat 85% van de online aankopen uit afstandsverkopen. Tijd om te kijken naar trends binnen de e-commerce markt.

Trend 1: Maak afstandsverkopen gemakkelijk

Er is een trend te zien op gebied van usability van webshops. Eigenaren doen steeds meer om de gebruiksvriendelijkheid van een webshop te vergroten. Denk aan de snelheid van een website, de kwaliteit van de informatie en de betalingsprocedure. Belangrijk is dat webshops optimaal functioneren op diverse platformen en dat het gemakkelijk is om een betaling te doen; het liefst in zo min mogelijk stappen.

Trend 2: Nieuwe technieken afstandsverkopen

Een grote trend op het gebied van e-commerce zijn stemgestuurde zoekopdrachten. De opkomst van Siri en vergelijkbare diensten als Alexa en Echo zullen je niet zijn ontgaan. Hierdoor is het mogelijk om veel sneller naar een product of dienst te zoeken; daarnaast kun je vaak meerdere voorkeuren in één keer benoemen in plaats van apart filteren. Campaign voorspelt dat het steeds meer komt te integreren in ons dagelijks leven; dus ook bij het gebruik van webshops en het doen van online aankopen. Cisco Systems voorspelt dat in 2019 meer dan 80% van het gehele internetverkeer uit videomarketing zal bestaan. Een deel hiervan zal betrekking hebben tot webshops. Denk bijvoorbeeld aan video’s van producten of diensten.

Trend 3: Maak afstandsverkopen persoonlijk

Volgens Online Retailer wordt een persoonlijke online winkelervaring steeds belangrijker. Vooral kleinere webshops kunnen zich met een persoonlijke aanpak onderscheiden. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en machine learning worden e-commerce platformen steeds beter. Browsergegevens kunnen gepersonaliseerde homepages tonen; onder andere door te kijken naar eerder bezochte productpagina’s. Die persoonlijke touch aan een webshop worden door consumenten als prettig ervaren.

Klaar om met jouw webshop de wereld over te gaan? Meer informatie over afstandsverkopen en buitenlandse BTW vind je in onze leaflet.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Ondernemen met lef; hoe doe je dat?Met je webshop de wereld over