Dit kun jij als ondernemer leren van uitblinker Eric Yuan

In tien jaar groeien van een startup naar een bedrijf met 2000 werknemers, een omzet van $120 miljoen in één kwartaal en een beurswaarde van $20 miljard? Fonkel noemt dat: uitblinken! En dat doet Eric Yuan, oprichter van het bekende videocommunicatie bedrijf Zoom. Ze faciliteren in cloud computing en online communicatie software: online meetings, videoconferenties en chats. In een interview met Entrepreneur deelt hij zes gouden regels om uit te blinken als ondernemer.

Eindbaas in jouw sector

Voor Yuan begon met zijn eigen onderneming, was hij al bekend met de ins en outs van de videocommunicatiebranche. Zo kon hij veel van de leercurve van een startup overslaan. Doordat hij een aantal jaren werkzaam was bij Webex, dat faciliteert in online meetings en videoconferenties, verwierf hij veel domeinexpertise. De kennis nam hij mee naar Zoom.

“Toen Webex een grote groei doormaakte, werd het verkocht aan Cisco. Hierdoor verloor het team de passie om het bedrijf echt te laten groeien. Veel collega’s verlieten het bedrijf en ik wist dat de integratie niet succesvol was. Het leerde mij om klanten, te allen tijde, tevreden te houden én dat je jouw eigen lot kan bepalen”, vertelt Yuan.

Waag de sprong

Stuk voor stuk raden vrienden, familie en kennissen het hem af. Toch besloot Eric zijn baan op te zeggen en de sprong in het diepe te nemen. Webex maakte hem niet meer gelukkig en dat was voor hem de juiste reden om voor zichzelf te beginnen. Yuan: “Het was zeker het grootste risico uit mijn leven en het tegelijk absoluut waard. Ik besloot het op een andere, betere manier te gaan doen. Om zo de klant tevreden te houden.”

Alleen sta je sterker

Wanneer je eigen baas bent kun je sneller schakelen. Vecht je als startup tegen grote, vastgeroeste concurrenten? Dan moet je jouw snelheid en behendigheid maximaliseren. Snelle beslissingen worden genomen met één uitblinker aan de top!

Yuan deed dit onder andere door een bescheiden kantoorruimte. Hij kon immers zelf bepalen wat hij met zijn geld deed. “Ik kon mijn geld investeren in chique kantoormeubels, maar dan zou ik niet de kans hebben gehad om mijn bedrijf echt te laten groeien. Het is een stukje filosofie van Zoom. Elke dollar die ik heb gekregen van investeerders stop ik in de onderneming, ik moet immers hun verwachtingen gaan waarmaken.”

Focus op bestaande klant

De hypergroei van Zoom is deels te verklaren door de visie op de klant. Veel startups richten zich op marketing om maar zoveel mogelijk nieuwe klanten binnen te halen. Yuan heeft een andere mening: “Bestaande klanten tevreden houden, dat is pas belangrijk! Zij zorgen ervoor dat ze positieve ervaringen delen met eventuele nieuwe gebruikers.”

Balanceren van werk en privé

Een miljoenenbedrijf runnen en nog dagelijks genoeg tijd overhouden voor je privé? Eric vindt het niet meer dan normaal. “Ik reis niet vaak voor mijn werk, veel klanten kan ik prima spreken via een videocall. Wanneer ik thuis ben, maak ik echt tijd voor thuis. Wanneer ik op mijn werk ben, maak ik tijd voor mijn werk. Een kwestie van een harde grens stellen. Ik doe dingen waar ik om geef, dus misschien is de grens tussen werk en privé voor mij überhaupt niet heel groot.”

Lekker normaal gebleven

De betrokkenheid en passie van Yuan is enorm. Dit komt tot uiting in zijn interactie met klanten. Leest hij op Twitter dat een klant problemen heeft? Dan antwoord hij zelf om de klant weer op weg te helpen. Yuan staat nergens boven, hoeveel omzet hij ook draait.

“Ik geef om de mensen en hun ervaring met Zoom, dus het voelt heel natuurlijk om erin te springen en te kijken of ik kan helpen. Hoe krijg je een beter realtime-impuls over je bedrijf, welke functies en integraties je zou moeten opbouwen dan heel de dag naar je klanten te luisteren?”, vertelt Eric. Passie laat je pas écht uitblinken in je vak – zelfs als CEO van een miljardenbedrijf.

Yuki Partner AwardsYuki Partner Awards