Ondernemer, denk je aan je pensioen?

Personeel in loondienst bouwt in de meeste gevallen bij hun werkgever pensioen op. Wanneer ze met pensioen gaan, wordt wat ze tijdens hun jaren in dienst hebben opgebouwd, uitgekeerd. Jij, als ondernemer, hebt je eigen onderneming als pensioenpotje. Tenminste, zo werkte het.

Veranderend pensioenstelsel

Dit jaar is een akkoord over een nieuw pensioenstelsel bereikt. Voorheen bouwde iedereen dezelfde rechten op. Daardoor ontstond een gat in de pensioenopbouw. In het nieuwe stelsel is de opbouw van het pensioen leeftijdsafhankelijk. Dit betekent dat jongeren per euro meer pensioen op zullen bouwen dan ouderen.

Ondernemers bouwen hun eigen pensioen op. Vaak denken zij dat ze dit kunnen doen van de waarde van hun onderneming. Ook hiervoor geldt dat de tijden zijn veranderd. Een eigen onderneming betekent niet altijd een zekerheid op een goed pensioen.

Je onderneming is geen garantie voor pensioen

In principe is het pensioen opgebouwd uit drie pijlers: AOW, aanvullend opgebouwd pensioen en aanvullende individuele pensioenverzekeringen. Een ondernemer heeft recht op AOW, maar bouwt geen automatisch pensioen op. Met het oog op de veranderende tijden, maakt dit het risico nog groter. Vroeger draaiden ondernemingen decennia lang. Nu ligt de levensduur rond de 15 jaar.

Dit betekent dat je jouw onderneming niet meer als gegarandeerd appeltje voor de dorst kan zien. Zeker jonge ondernemers staan hier niet bij stil. Zij zijn nog druk met het bouwen van hun onderneming. Het laatste waar ze aan denken is hun oude dag.

Oudedagsvoorziening

Het hebben van een eigen onderneming is dus geen zekerheid. Ook is opgebouwd pensioen in loondienst geen zekerheid meer. Daarom is het belangrijk om rond te kijken. Risicospreiding is hierbij een veelgehoorde term. Denk aan lijfrenten, koopsommen of een levensverzekering. Beleggen, sparen, budgetteren. Het zijn misschien niet de meest sexy termen. Wel is het belangrijk om hier op tijd aandacht aan te besteden en over na te denken.

Je blinkt nu uit, dit wil je later ook.

Advies over jouw pensioen? De adviseurs van Fonkel denken graag met je mee!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Winst is niet altijd de beste KPI voor jouw ondernemingHet Pareto principe