Winst is niet altijd de belangrijkste KPI voor jouw onderneming

KPI staat voor Kritische Prestatie Indicator. KPI’s worden gebruikt om de prestaties van een onderneming objectief te meten en analyseren. Je kunt op bedrijfsniveau meten, of kijken naar het succes van een specifieke actie of campagne. Maar hoe kies je de juiste set indicatoren?

Het belang van KPI’s

Het is eerst goed om te kijken naar het belang van KPI’s. Waarom doen ze ertoe? Allereerst wil je een objectief beeld van de prestaties van jouw onderneming. Daarnaast kan de inzet van KPI’s je iets vertellen over jouw positie in de markt. Hoe verhoudt jouw onderneming zich tot de concurrentie? Misschien kun je nog wat van ze leren, of kunnen zij juist iets van jou leren.

De eerste KPI’s waaraan wordt gedacht is omzet en winst. Ja, dat zegt iets over het succes van je onderneming. Maar misschien heb je bewust veel geïnvesteerd in cultuur, meer personeel of apparatuur. Dan zijn KPI’s als medewerkerstevredenheid en productiviteit per FTE of per machine veel interessanter om te meten. Elke verdiende euro hoeft niet per se meer winst te betekenen, als die euro betekent dat je andere belangrijke zaken uit het oog verliest.

Welke KPI’s zijn voor jou relevant?

Het is zinvol om KPI’s op te stellen die specifiek bij jouw onderneming passen. Om dit te doen is het belangrijk om bedrijfsbreed te kijken. Welk product of dienst bied je aan, waar bevindt je onderneming zich, hoe ziet de markt eruit, wie is de concurrent en welke middelen zet je in?

Ook ambitie, wie jij bent als ondernemer en wat jij belangrijk vindt, spelen een rol. De geselecteerde KPI’s zijn een weerspiegeling van belangrijke elementen en pijlers binnen jouw bedrijf. Dit kun je per jaar bekijken en wanneer nodig herzien. Meet je wat je wilt weten en reflecteert de huidige selectie jouw onderneming?

Het vaststellen van KPI’s is niet voldoende. Daarna begint het echte werk pas. Met up-to-date data en een goed plan houd je zicht op de ontwikkelingen. Dit stelt je in staat om waar nodig bij te sturen en je verder te helpen op jouw weg tot uitblinker.

Samen met Fonkel jouw belangrijkste KPI’s opstellen? Onze financieel adviseurs helpen je graag!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Yuki online boekhoudenOndernemer, denk je aan je pensioen?