Jij blijft uitblinken; Fonkel ontwikkelt door

4 grote trends voor de accountancybranche

De accountancybranche is al jaren geen stoffige tak meer. Integendeel; de branche is onderhevig aan ontwikkelingen. Van automatisering tot kwaliteitsborging, van houding en imago tot zelfregulering: overal verandert wel iéts. Om jou, de ondernemer, nu en later zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, is het belangrijk dat we ons bewust zijn van deze ontwikkelingen. Daarom zijn niet alleen de vier grootste trends voor de accountancybranche van 2020 belangrijk, maar vooral veranderingen op de langere termijn. Waar gaan we heen? Wie of wat heb je nodig?

Zonder klanten geen werk 

In de afgelopen jaren zijn er verschillende incidenten geweest die een negatief effect hebben gehad op het imago van de branche. Denk bijvoorbeeld aan de fraudes bij Vestia en Ballast Nedam. Deze hadden -onder andere- met kwaliteit te maken. Wet- en regelgeving moet de kwaliteit verbeteren en borgen. Om hieraan te voldoen zijn organisaties vaak intern gericht. Soms is het resultaat dat ze de klant uit het oog verliezen, die minstens net zo belangrijk is. Zonder klanten, geen werk. Maar: als de kwaliteit niet op orde is, kunnen wij ons vak niet goed uitoefenen. Het is een wankel evenwicht, aan ons de taak deze te bewaren.

Automatisering en mankracht

Automatisering is een voor de hand liggende ontwikkeling, maar daardoor niet minder relevant. Er wordt veel geautomatiseerd en de toon voor de toekomst is gezet. Wel is het een moeizaam traject voor accountantskantoren. Je krijgt het niet voor elkaar als de organisatie niet goed is ingericht: je streeft naar operational excellence. De ondernemer zit midden in het proces, zij leveren bijvoorbeeld stukken aan. Om succesvol te kunnen automatiseren, hebben de accountant en ondernemer elkaar nodig. 

Ook is er behoefte aan mankracht: krapte heerst. Dit geldt niet alleen voor onze branche. Enerzijds wil je verder automatiseren, hiervoor wil je de krachten die bijdragen aan jouw operational excellence. Anderzijds wil je mensen die uitblinken in het adviseren van de ondernemer. Ook deze partijen gaan hand in hand. 

De veranderende rol van de accountant

Théodore Limperg, grondlegger van de moderne accountancy, omschreef accountants als “De vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer”. We hebben te maken met een groeiende nadruk op veiligheid vanuit de maatschappij, zowel fysiek als digitaal. Dit biedt ook nieuwe uitdagingen voor de manier waarop wij ons werk doen. Het is belangrijk die vertrouwensrol te blijven vervullen. Naast vertrouwen, is er behoefte aan een brede adviesrol. Dit kan alleen als onze organisatie goed is ingericht en we keuzes durven te maken. Hier komen de adviserende en automatiserende krachten weer om de hoek kijken. Onderschat hierbij ook het belang van de match tussen accountant en klant niet. 

Eerder sprak ik over een kwetsbaar evenwicht. Fonkel streeft ernaar deze te bewaren en zo te zorgen dat wij jou, de ondernemer, helpen uit te blinken. 

Wil jij je ook blijven ontwikkelen en een echte uitblinker zijn? Neem contact met ons op!

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Het Pareto principe